Az elemlista magyarázata.

Az elemlista segítségével állíthatja össze az Ön számára legideálisabb ülőgarnitúrát, kanapét. Tervezhet, méretezhet, változtathat kedvére. Ehhez ad segítséget, hogy teljesen érthető legyen az elemlista, és Ön kedve szerint variálhassa a rendelkezésre álló elemeket, amíg össze nem áll álmai ülőgarnitúrája, kanapéja.
Abban az esetben, ha Ön nem szeretne bajlódni az elemlista használatával, az ülőgarnitúra vagy kanapé összeállításával, akkor írja meg nekünk a “kapcsolat” menüpontban a rendelkezésre álló helyének méretét, azt hogy mire szeretné használni az ülőgarnitúrát, kanapét . Küldhet továbbá email-t az info@vegtelenkenyelem.hu e-mail címre, illetve hívhat is minket az információs telefonszámon és mi segítünk összeállítani Önnek ülőgarnitúráját. kanapéját.
Az elemlistában szereplő kódok értelmezése egyszerű. Az elem nevében a szám a méretét jelenti centiméterben, a betűk pedig a funkciót jelölik. Például.: 50S az 50 cm széles sima elemet, a 75F, az a 75 cm széles fiókos elemet, míg a 160NY, az a 160 cm széles nyitható elemet jelöli. A nyitható elemekre két variáció is rendelkezésére áll..
Az „NY” jelzésű elemek (d,c), amiket sarokgarnitúra összeállítása esetén az ágy kialakításához, illetve kényelmi funkcióként (lábtartó) fotel vagy kanapé összeállításához tudunk használni. Ezzel a nyitási megoldással sajnos a kanapé és a fotel állandó alvásra nem használható, csak a „T” jelzésű elemmel. Az „NY” jelzésű elemek minden méretben elérhetők.
A másik ágyazható elem a „T” jelzésű (a,b), az úgynevezett ágygépes elem. Ezeket már nem csak sarokgarnitúrában tudjuk felhasználni alvásra, hanem a működéséből adódóan kanapéban is. Ennek oka az, hogy az „NY” jelzésű elemnél alváskor sarokgarnitúra esetén párhuzamosan fekszünk a támlával, tehát a sarokgarnitúra többi ülőrésze is felhasználásra kerül a fekvőfelülethez, addig a „T” jelzésű elemnél a fekvés az ülőgarnitúra vagy kanapé támlájára merőlegesen történik, így ez az elem önmagában adja a fekvőfelületet. Ebből kifolyólag használható kanapéban is. Mind két nyitási forma magas fekhelyes, tehát a fekvőfelület ülésmagasságban van, nem a padlón.
A vásárlói igények miatt, ma már az egyenes elemeket, kivétel a „T” jelzésűeket, minden méretben elkészítjük felár nélkül, mert sokszor néhány centiméteren múlik, hogy az ülőgarnitúra, vagy kanapé beférjen a helyére, vagy kitöltse a teret.
Tulajdonképpen minden elemet tehetünk egymás mellé, csak néhány kivétel van. Ezekre az esetekre, ha odakerül a sor, akkor felhívjuk a figyelmet, hogy a hibákat elkerüljük.
Az „S” jelzésű elemek a sima funkció nélküli elemek. Az „S” jelzésű elemekből széria méretek a következők: 50, 60, 75, 100, 120, 140, 160 centiméter. Ha ezektől eltérő méretre van szükség egy ülőgarnitúra vagy kanapé összeállításához, akkor természetesen bármilyen méret megrendelhető.
Az „F” jelzésű elemek a fiókos elemek. A fiókos elemek méreteinél is ugyan az a helyzet, mint a sima elemek esetében. A széria méretek a következők: 50, 60, 75, 100, 120, 140, 160 centiméter. Ha ezektől eltérő méretre van szükség egy ülőgarnitúra vagy kanapé összeállításához, akkor természetesen bármilyen méret megrendelhető. Ezeknek az elemeknek az ülés alatti része egy fiók beépítésével kerül kialakításra, ami használható ágyneműtartóként, vagy egyszerű tárolóként.
Az „NY” jelzésű elemek a nyitható elemek. Az ülés alatt van elrejtve az elem fiók részében egy darab betét, amit a fiók kihúzása után tudunk felnyitni. Ez a felnyitható betét elsősorban sarokgarnitúrák esetében az ülőrészt kiegészítve alakít ki fekvőfelületet. Egyéb esetekben, például fotelben alkalmazva kinyitható lábtartóként használható. A széria méretek a következők: 50, 60, 75, 100, 120, 140, 160 centiméter. Ha ezektől eltérő méretre van szükség egy ülőgarnitúra vagy kanapé összeállításához, akkor természetesen bármilyen méret megrendelhető.
A „T” jelzésű elemek az úgynevezett ágygépes elemek. Ezek azok a nyitható elemek, amik önmagukban alakítanak ki fekvőfelületet. Ezekkel az elemekkel állíthatunk össze nyitható kanapét, 3-2-1-es nyitható ülőgarnitúra. Ezekben az elemekben egy fémszerkezetes ágygép van, ami könnyű kezelhetőséget és tartósságot biztosít. A használata egyszerű, tulajdonképpen a fekvőfelület teljes hosszáig ki kell húzni, ennél az elemnél az ülés is előre gurul, majd a fiókban elrejtett betétet felnyitjuk. A fekvőfelület ülésmagasságban van. A széria méretek a következők: 140, 160 centiméter. Ha ezektől eltérő méretre van szükség egy ülőgarnitúra vagy kanapé összeállításához, akkor előzetes egyeztetés után más méret is megrendelhető.
Az „SG90” jelzésű elem az egyik sarokelem. Ennek az elemnek, mint a jelzésében is benne van 90×90 centiméter a befoglaló mérete, és íves a támlája. Ez az egyik sarokelem, amit használunk sarokgarnitúrákban, ha nyitható elem kerül az összeállításba. Ez azért fontos, mert ezzel a sarok elemmel lesz résmentes az ülőgarnitúra fekvőfelülete. Viszont ez az elem használható a 160T jelzésű elem mellé is.
A „K90S” jelzésű elem a következő sarokelem. Ez a sarokelem méretében és tulajdonságaiban megegyezik az „SG90” sarokelemmel, a különbség annyi, hogy ennek szögletes a támlája. Ez a másik sarokelem, amit nyitható elemmel használva sarokgarnitúrákban résmentes lesz a fekvőfelület. Ez az elem is használható a „160T” elem mellé is. Ezt az elemet két részből, az ülésből és a támlából szereljük össze, mert a mérete miatt sok helyre nem tudják bevinni, tehát szükség esetén szét lehet szerelni.
Az „SG110” jelzésű elem a legnagyobb sarokelem. A mérete, mint a jelzésében is látszik 110×110 centiméter. Ez a sarokelem a méretén kívül abban különbözik az előző kettő sarokelemtől, hogy az ülés eleje nem hegyes, hanem van egy húsz centiméteres rész ami szemből látszik, ennek köszönhetően ezt az sarokelemet nem használhatjuk „NY” jelzésű elem mellett, mert kinyitott állapotban a fekvőfelületen egy kb.: 10 centis rés van. Az „SG110” elemet jellemzően vagy teljesen fix, tehát sima elemekből összeállított ülőgarnitúráknál, vagy „T” jelzésű, ágygépes elemek mellett használjuk.
Az „S” jelzésű elem nagyom sokoldalúan felhasználható. Ezzel az elemmel az ülőgarnitúra jól alakítható bizonyos helyzetekben. Az elem mérete 90×90 centiméter, és tulajdonképpen az „SG90” elem negatívja. Bármelyik elem mellé tehető, lehet befejező elem, de ezzel befordulhatunk, vagy kikerülhetünk valamit, például egy kéményt, vagy egy oszlopot a szobában. Felhasználható önmagában is, mert ha négy darab „S” elemet egymás mellé teszünk akkor egy kör alakú, középen támlás ülőalkalmatosságot kapunk. Ugyan így két egymás mellé helyezett „S” elem egy félkör alakú ülőalkalmatosságot biztosít, amit akár a fal mellé is tudunk tenni.
Az „L”, „KL” jelzésű elemek a lábtartós, vagy gyakran hívják ottomános elemnek is. Két kivitel létezik belőle, az egyik a sima „L” jelzésű, ami a Mozaik típust kivéve ívelt, úgynevezett piskóta formájú, a másik a „KL” jelzésű pedig nem ívelt, hanem kocka formájú. Két méret létezik belőle, az 50 és a 60 centiméter széles, illetve a Mozaik típushoz készül további három méret, a 75, 100, 120 centiméteres szélességű. Ezeket a méretek a támla szélességét jelentik, mert a „piskóta” formájú elem eleje szélesebb, mint a támla, így annak a befoglaló mérete nagyobb, de ezt az elemjegyzék jelzi. Ezek az elemek főként kényelmi funkciót töltenek be, de minden méret rendelhető ágyneműtartós kivitelbe is. A lábtartós elemmel lehet összeállítani U alakú ülőgarnitúrákat és sarokkanapékat is. Nyitható ülőgarnitúra vagy kanapé összeállításnál figyelni kell arra, hogy az „L” jelzésű „piskóta” formájú lábtartós elem használata esetén, az íves rész nem nézhet a nyitható elem felé, mert ez akadályozná a nyitást. Több esetben kérték úgy az összeállítást, hogy befelé nézzen az íves rész, de ez csak sima elemekből összeállított ülőgarnitúránál vagy kanapénál lehetséges.
A „K” jelzésű elem, a kar. Az ülőgarnitúrákkanapék befejezésére használjuk. Az ülőgarnitúrákkanapék esetében a kar leakasztható, míg a foteloknál, ha nincs külön kérés, akkor fixre szereljük.
A „V” jelzésű elem, a vég elem. Szintén az ülőgarnitúrákkanapék befejezésére használjuk. A karral ellentétben nyitott marad az ülőgarnitúrakanapé oldala, így oldalról is le tudunk ülni.
A rendelkezésre álló elemekből összeállítható variációk száma végtelen. Bátran tervezzen, használja a rendelkezésre álló elemeket garnitúrája kialakításához. Állítsa össze méretben és funkcióban az Önnek legmegfelelőbb ülőgarnitúrát, kanapét.

Ha nem ér rá a tervezés, összeállítás folyamatával foglalkozni, akkor írja meg nekünk az elképzelését, vágyát az ülőgarnitúrával, kanapéval kapcsolatban, vagy hívja az információs telefonszámot, és kollegáink segítenek összeállítani az Önnek legideálisabb ülőgarnitúrát vagy kanapét.