Mi van a huzat alatt?

Nagyon fontos kérdés, hogy mi van a huzat alatt, hiszen nem 1-2 évig szeretnénk az ülőgarnitúránk, kanapék kényelmét élvezni. Ezért az ülőgarnitúra felépítése az egyik legfontosabb szempont a választásnál.

Körültekintően kell eljárni, meg kell kérdezni az eladót vásárlás alkalmával, hogy milyen felépítésű a kinézett kanapé, és ki is kell próbálni.

Szivacsos:
„Egy rétegű” felépítés, a vázon egy vastagabb szivacsréteg található, ülés szempontjából keményebb és rövidebb élettartalmú mint a rugós, dupla rugós, függ az élettartam attól is, hogy a gyártó milyen minőségű szivacsot használ. A szivacs minőségéről, tartósságáról a köbméterenkénti súlya árulkodik (kg/m3). Minél magasabb a köbméterenkénti súlya a szivacsnak, annál sűrűbb és annál formatartóbb és ellenállóbb, várhatóan hosszabb az élettartama. Emellett a másik fontos tulajdonsága a szivacsnak a keménysége. A nagy sűrűségű és rugalmasságú szivacsokat érdemes az ülőgarnitúrák, kanapék ülésében használni, mert a ott a legnagyobb a terhelés. Viszont az igazán lágy szivacsok nem a legsűrűbbek, ezért is fontos ezt figyelembe venni a felhasználáskor és csak olyan helyen használni, ahol a képesek torzulás nélkül elviselni a terhelést, például az ülőgarnitúrák, kanapék támláján.
A szivacsos felépítés a legolcsóbb módja a kanapé gyártásnak, viszont azt tudni kell, hogy egy jó minőségű szivaccsal elkészített ülőgarnitúra vagy kanapé ára vetekszik egy rugós vagy dupla rugós kanapé árával. Nincsenek csodák, az ár a minőségről árulkodik.

Rugós:
„Két rétegű” felépítés, a vázon bonel rugó vagy hullámrugó és vagy vékony, vagy vastag szivacsréteg kerül beépítésre a felhasznált rugózattól függően. Kemény, mégis lágyabb kivitel a rugózatnak köszönhetően (bonel rugós kényelmesebb) élettartama hosszabb.

Dupla rugós:
„Három rétegű” felépítés, a vázon hullám-, bonel rugó és vastag szivacsréteg található. Kemény, mégis lágyabb kivitel, nagyon rugalmas a dupla rugózatnak köszönhetően. Élettartama nagyon hosszú a felépítésnek és az alapanyagnak köszönhetően. Ennek az az oka, hogy  a hullámrugó miatt kevesebb terhelés jut a bonel rugóra, így magasabb a komfortérzet és tartósabb a bútor is.

A Végtelen Kény-elem bútorrendszer dupla rugózattal készül!

A szivacsok minőségét a gyártó kódokkal jelöli, lehet egy lágyabb szivacs is jó minőségű és a keményebb is gyengébb. A lágyabb szivacsot a támlára és a karfára szokták használni a kellemes komfortérzet miatt, a keményebb szivacsot az ülő-, és fekvőfelületre.

A bonellrugó különböző méretű, magasabb táblákba fűzött tölcsér alakú rugó. A különálló tölcsér rugókat fűzik össze táblába a gépsorokon. Ezt használják ülőgarnitúrákba, heverőkbe, franciaágyakba és matracokba is.

A hullámrugó (síkrugó) a nevéből is adódóan egy lapos “S” alakú rugó fajta, tekercsekben kapható. Sokan használják csak ezt ülőgarnitúrába. Vigyázat ezt önmagában nem lehet egy lapon említeni a bonel rugóval. Hiszen itt egy pár cm vastag rugóról van szó, a bonel rugó pedig 7-10 cm vastag rugótábla! Önmagában nem olyan kényelmes mint a bonel rugó vagy ezek kombinációjával készült bútor.

Létezik még egy rugófajta, az epeda. Nagyszüleink bútorai még biztos ezzel a rugózattal készültek. Kézzel készítik egy szálból vannak táblába fűzve a tölcsér formák. Fontos tudni, hogy ezt nem igazán használják ma már. Előfordul még hagyományos, stíl és antik bútorokban. Kevés ember gyárt már ilyen rugót, ha igen akkor az ára a többszöröse a bonel rugónak.
Vannak üzletek akik mégis epedás ágyakat hirdetnek olcsó áron, érdemes ezen elgondolkozni…!