Mit tegyünk, ha kicsi a nappali?

Ha kicsi a lakásban a nappali, még nem kell kétségbe esni. Számtalan lehetőségünk van, hogy tágasabb érzést keltsünk,  ezzel kényelmessé, használhatóvá, otthonossá tegyük a lakásnak ezt a részét. A lényeg mindig a részletekben van, így kezdjük el megvizsgálni a lehetőségeinket.
Legkönnyebb a dolgunk akkor, ha még nincs készen a nappali teljesen, és a festés vagy a tapétázás előttünk áll még. Ilyenkor több lehetőség is van arra, hogy a színek használatával tágítsuk, nyújtsuk a teret.
A csíkos tapéta.
Az egyik megoldás az, amikor csíkos tapétát teszünk a falra. Ennek eredményeképpen a vízszintes csíkok tágítják, a függőleges csíkok pedig nyújtják, magasítják a teret. Azonban ez a megoldás csak abban az esetben alkalmazható, ha a nappali berendezése stílusából adódóan lehetőséget ad a csíkos tapéta használatára. Ha nem egyeztethető össze teljesen a nappali berendezése a csíkos mintázattal, akkor se vessük el teljesen, mert részletekben még szóba jöhet a csíkos fal.
Világos falszínek.
A legegyszerűbb megoldás a tér növelésére a világos falszínek használata. Természetesen a világos színnel festett fal világos,  tág teret eredményez, ami ha nem is nagy a nappali, mégis hangulatában ezt az érzékelteti velünk. Az emberek hangulatára pozitív hatással van egy világos helység, mint egy sötét szoba, a nappali méretétől függetlenül.
A színek és a minták kombinálása.
A világos falszínekkel azért nem feltétlenül kell beleszürkülnünk a hétköznapi dolgok világába. Egy kicsi merészséggel akár azt a megoldást is alkalmazhatjuk, hogy az egyik falat valamilyen más árnyalattal festünk le. Az igazán bátrak próbálkozhatnak egy sötétebb színnel is. Sokszor meglepő az eredmény. Hogy a négy falból egyet más színre festünk, azzal tágítjuk a teret, modern trendi hatást érünk el, és egyáltalán nem feltűnő a két szín használata. Ezt a megoldást tovább bonyolítva akár a másik színárnyalat helyett alkalmazhatunk csíkos, vagy mintás tapétát az egyik falon a négyből. Például az egyszínű falakat drapp színre festeni, és az egyik falat mondjuk fehér alapon lila mintás tapétával vonjuk be. Ebben az esetben már tovább is gondolhatjuk a dolgot, mert a kiegészítőket a lila mintához igazítjuk. Gondolok itt a szőnyegre, függönyre, képkeretekre és egyéb kiegészítőkre. Így könnyen összehozhatunk egy hangulatos nappalit, és még nem is kerül több pénzbe, mintha a hagyományos módszert választanánk.
Ezt még akkor is megtehetjük, ha nem készülünk teljes felújításra, mert ha csak az egyik falat vonjuk be mintás tapétával, azért még nem kell az egész lakást felforgatni, minimális költséggel hihetetlenül megváltoztathatjuk, felfrissíthetjük a nappalinkat.
Jó ötlet ez abban az esetben is, amikor a megvásárolt kanapé, ülőgarnitúra színben történő beillesztése történik a nappaliba. A kanapé vagy az ülőgarnitúra színével harmonizáló mintás tapéta, vagy fali matrica, díszcsík felhasználásával az egyszínű falon, könnyen ideális környezetet teremthetünk az új kanapénak, ülőgarnitúrának akkor is, ha annak akár harsány, feltűnő színe is van. Ha teljes harmóniát szeretnénk elérni, akkor a kiegészítők színvilágát is a kanapé és a fal mintás részének színéhez kell illesztenünk.
Visszatérve a kicsi nappali kérdéséhez, a tér növelésének vannak további lehetőségei is. Mindenképpen ajánlott inkább sarokgarnitúra vagy kanapé használata a különböző összeállítású ülőgarnitúrákkal szemben, még akkor is ha az elférne.  A kanapé, ülőgarnitúra esetében is mindenféleképpen ajánlott a világos színek használata, ha a tér tágítását vesszük figyelembe.
Kiegészítők.
A tér növelésének van még néhány apró és könnyen megvalósítható eszköze. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy stílustól függetlenül a kiegészítők illeszkedjenek színben a nappalihoz, és ami a legfontosabb, hogy minél kisebb a nappali annál kevesebb kiegészítőt használjunk. A kevés, de a nappalihoz illeszkedő kiegészítőkkel szintén az eredeti célunkat érjük el.
Tükör.
A másik térnövelő trükk a tükör használata. Na ez már teljesen szubjektív dolog, mindenki a saját ízlése szerinti mennyiségben használjon tükröt. Értelemszerűen ha az egyik falat teljes méretben tükörrel borítjuk, akkor az eredmény az, hogy megdupláztuk a teret, legalábbis olyan érzést kelt. De nem muszáj ennyire elmenni, elég néhány tükör elhelyezése a nappaliban ahhoz, hogy elérjük a célunkat.
A kanapé tekintetében pedig a legszerencsésebb, ha a nappali méretének megfelelő, oda összeállított kanapé, ülőgarnitúra kerül. A kanapé esetében is használhatunk kiegészítőket, például díszpárnákat. A kanapé és a kiegészítőinek színeivel is sok lehetőség van, de ez már egy másik téma.

Összefoglalva a dolgot, egy kicsi nappali még nem jelenti azt, hogy ne tudnánk összehozni egy tágasnak tűnő, kényelmes, hangulatos otthont.

Végtelen Kényelem
csapata