Színek, stílusok.

A színek a lakberendezés leghatásosabb és talán legfontosabb kellékei, hiszen a lakásba lépve a kialakított színvilág az amit a leghamarabb érzékelünk. Ha tudatosan használjuk a színeket, megváltoztathatjuk az adott tér arányait. A lakás adottságai, mérete, jellege, fényviszonyai és tájolása is sokat számít. A színek jó alkalmazásával korrigálhatjuk az esetleges rossz adottságokat.

– a világos, meleg színek tágítják, magasítják a teret
– a sötét színek összenyomják, szűkítik a teret
– a meleg vörös, terrakotta közelebb hozza a tér határait
– az erős árnyalatok lehangolóak, nyomasztóak
– a hideg, kékes színek mélységet teremtenek
– kisebb szobába világos, meleg színeket érdemes választani
– nagyobb, tágas helyiségekbe a sötét, dominánsabb színeket a világosabbal keverve is bátran alkalmazhatjuk

lakberendezési stílusok:

 

Mediterrán
Barátságos, sokak által kedvelt stílus, élénk, meleg tónusú színvilág jellemzi. Az ilyen lakás, ház a trópusok hangulatát idézi. Kedvelt anyagok: fa, kő, tégla, kerámia, rattan, kovácsoltvas. Nagyon népszerű stílus, rengeteg családi ház, lakás kerül kialakításra ennek a szerethető, Olasz, Görög, vagy éppen Spanyol vidékek hangulatát idéző stílusban. Nagyon meghatározóak, markánsak a színei és a felhasznált anyagok egyaránt.

 

Minimal stílus
Ez a lakberendezési stílus Olaszországból indult, és a gyökerei a minimal art művészeti stílusra vezethetők vissza. A stílust a rend, harmónia, visszafogottság jellemzi, és ezt a tiszta formákkal és egyszerű vonalakkal éri el. Levegős elrendezés, kevés tárgy, visszafogott szín és anyaghasználat, letisztult forma jellemző erre a stílusra. Fehér, beige, barna és szürke szín a jellemző. Meghitt, keleti hangulatot idéz. Kedvelt anyagok: fém, üveg, kő. Jellemző rá a szellős elrendezés, és gyakran a világítás meghatározó szerepet kap.

High-tech
Inkább építészeti stílus, ahol előtérbe kerül a fém és az üveg használata. Ennél a stílusnál a gépészeti elemeket, mint a villamos rendszert, szellőztető rendszert nem rejtik a falba, hanem a falon kívül láthatóan helyezik el. A modern ember világába, életfelfogásába könnyen beilleszkedő formavilág. Színei a fehér, ezüst, szürke és fekete. Kedvelt anyagok: fém, üveg. A stílus lényege, hogy az ilyen helysége érkezőknek olyan érzése van, minha elrugaszkodnának a valóságtól. Az ilyen stílusban épült lakásban nem jó élni, ezér inkább irodák, rendelők és közintézmények készülnek ilyen stílusban.

Polgári otthon
E stílus nemes bútorokkal, kárpitozott stílbútorral, illetve antik bútorokkal berendezett helyiséget értünk. Akár a meleg (sárga, barna, drapp, bordó, stb), akár a hideg (kék, rózsaszín, zöld, szürke, stb) színekből választunk, fontos, hogy az összhatás világos, letisztult legyen. Hűvös elegancia és kényelem jellemzi. Kedvelt anyagok: nemes fa, gipsz stukkó, bársony, damaszt, selyem.

Skandináv
Egyszerűség, természetesség, nagy tágas terek, egyszerű vonalvezetés. Észrevehető a párhuzam a berendezési tárgyak szín-, formavilága és a természet között. Az alapszínek (kék, vörös, sárga) használata éppúgy jellemző, mint a pasztell árnyalatok, melyek a természetben is megtalálhatók. A skandináv stílus otthonos, biztonságra törekvő és nem fényűző. Kedvelt anyagok: fa, gyapjú, pamut.

Retro
Az ötvenes, hatvanas évek divatja, főleg fiatalok körében népszerű. Színei és formái vidámak mozgalmasak, bohókásak, tárgyai szinte életre kelnek. Kihasználja a textúrák, a felületek és fények játékait. Színei: fekete, szürke, piros, narancs, barna, pink, kis mennyiségben a kék és a zöld. Jellemzők a meghökkentő nagy minták, élénk színek, áramvonalas, gömbölyded formák. A retro a formatervezés nagy klasszikusait használja fel, ám ezek kombinációja mégis trenddiktáló stílussá avatja. Kedvelt anyagok: vöröses faanyag, állatbőr, mozaik, süppedő szőnyegek.