Az első, a legegyszerűbb és egyben a legfontosabb tanács ülőgarnitúrák, kanapék vásárlása előtt:

A kiszemelt ülőgarnitúrákat, kanapékat megvásárlás előtt próbáljuk ki!

A ülőgarnitúrák, kanapék kipróbálása alatt nem azt értem, hogy ráülünk és rugózunk rajta kettőt és irány a pénztár. Az ülőgarnitúrák, kanapék tartós kipróbálásra igazán nincs mód, de legalább öt percet töltsünk egyfolytában ülve az ülőgarnitúrán, kanapén. Ez az idő elég arra, hogy azt megállapítsuk, hogy a támla és az ülés kialakítása megfelel-e az igényeknek. Megfigyelhetjük, hogy a támla hol támasztja meg a hátunkat, derekunkat. Megfigyelhetjük, hogy például az ülőgarnitúra, kanapé támla vagy az ülés díszítése nem zavar-e használat közben. Ezek nem bonyolult dolgok, de nem elég ráülni, kell hozzá az öt perc, hogy kidomborodjanak az esetleges problémák. Az ülőgarnitúrák, kanapék kipróbálása természetes dolog, azért vannak ott az üzletbe. Ha esetleg valahol nem engedik meg, hogy kipróbáljuk az ülőgarnitúrákat, kanapékat, akkor ott nem szabad vásárolni.
Nyitható ülőgarnitúra, kinyitható kanapé vásárlása esetén kinyitott ágyat is próbáljuk ki!
Ugyan ez a helyzet a fekvőfelülettel. Itt már nem kell feltétlenül öt percet feküdni az ülőgarnitúrán, kanapén, de mindenképpen rá kell feküdni, meg kell fordulni, akárcsak otthon éjszaka. Itt meggyőződhetünk az ágyszerkezet stabilitásáról, a fekvőfelület keménységéről. A legjobb megoldás a hosszabb idejű kipróbálásra az, ha például az leadóval az ülőgarnitúrán ülve beszéljük meg a részelteket.
Az ülőgarnitúrák, kanapék kipróbálása csak öt perc, és nem kerül semmibe, de ha nem próbáljuk ki és véletlenül olyan ülőgarnitúrát vagy kanapét veszünk meg amiről csak később derül ki, hogy nem kényelmes nekünk, akkor már csak bánhatjuk.