Ülőgarnitúra, kanapé vásárlás előtt.

Ha egy kicsit felkészülünk a kanapé vagy ülőgarnitúra vásárlásra, akkor sok problémától megóvhatjuk magunkat.
Érdemes otthon megtervezni az ülőgarnitúrakanapé pontos helyét, fontos szempont pl.: az ablakok, ajtók elhelyezkedése vagy tetőtér esetén a csapott tető magassága is. Figyeljünk a radiátor, kandalló elhelyezkedésére is, ne kerüljön az ülőgarnitúra a közvetlen közelébe. Mérjük le a pontos helyet ahova az ülőgarnitúrát szeretnénk (pár cm ráhagyással) , ha ablak alá kerül fontos a magasságra is odafigyelni, hogy az ablak elé kerülő kanapé ne akadályozza az ablak nyitását.
Gondoljuk át mire szeretnénk használni, csak ülésre, alvásra, tárolásra vagy ezeket kombinálva? Több variáció is lehetséges: fix, tárolós (ágyneműtartós), ágynak nyitható, tárolós és ágynak nyitható együtt. A gyakorlat azt mutatja, hogy általában nyitható kanapét, nyitható ülőgarnitúrát vásárolnak az emberek, jellemzően a fix kanapék várótermekbe, irodákba kerülnek. Ha nyitható kanapét vásárolunk, arra számítsunk, hogy ezek a fekvőfelületek nem mindennapos alvásra, hanem vendégágynak vannak kialakítva. A funkció azért is érdekes, mert egy fix ülőgarnitúra és egy ágynak nyitható ülőgarnitúra között árban jelentős különbség is lehet.
Majd gondoljuk végig milyen színű, mintájú bevonó anyag illene a szoba színeihez, stílusához. Hatalmas kínálat van ma már szövetekből, textilbőrökből és valódi bőrökből, és különböző extra tulajdonságú anyagokból, mint például vízlepergető vagy a lemosható, könnyen tisztítható anyagokból. Az nagyon sok anyag lehetőséget ad a kombinálásra. A szövet gyárak úgy adják ki a mintákat, hogy van hozzá tartozó egyszínű,  vagy éppen kis mintás anyag is. Természetesen lehetőség van az egyszínű anyagok kombinálására is. Érdemes körülnézni lakberendezési oldalakon, mert jó ötleteket lehet meríteni a színhasználattal kapcsolatban.
Az árkategóriát mindenki maga dönti el, de ha a nyakunkba vesszük a várost, és meglátogatunk néhány bútorüzletet, akkor látni fogjuk az árkülönbségek okát. Gondoljuk végig, hogy mire és mennyi ideig szeretnénk használni a kanapét, ülőgarnitúrát, és ennek jegyében válasszunk.
Amint nem győzünk hangsúlyozni, hogy vásárlás előtt próbáljuk ki alaposan, a lehető leghosszabb ideig a kiszemelt kanapét, ülőgarnitúrát és csak akkor vegyük meg, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.

Azt javasoljuk, hogy indulás előtt írjuk össze, hogy mekkora hely van a kanapé számára, mire szeretnénk használni, és azokat a kérdéseket amiket vásárlás előtt meg kell kérdeznünk. Például, hogy mennyi a megrendelési határidő, hol lehet átvenni a kanapét, van-e házhoz szállítás, milyen anyagokból lehet választani, mennyi garanciát vállalnak rá, hol gyártják a kanapét, ha valami probléma adódik, akkor mi a garancia rendezésének menete, adnak-e hozzá valami plusz szolgáltatást.